O γάμος στα Βρουβιανά - Σελίδα 4
Τη Δευτέρα το απόγευμα γινόταν το ξεδίπλωμα των προικιών, που αναλάμβαναν γυναίκες έμπειρες στην υφαντική τέχνη. Τα ξεδίπλωναν ένα – ένα, τα χαρακτήριζαν, τα έδειχναν σε όσους είχανε πάει (κυρίως γυναίκες) να δούνε την προίκα της νύφης και τα τοποθετούσαν στη θέση τους. Τελευταία έβγαζαν τα ζώσματα, αυτά που η νύφη είχε χαρακτηρίσει ως δώρα για τους συγγενείς του γαμπρού. (ζώσματα λεγόταν επειδή τα ζώνανε στη μέση του συγγενή που τα δώριζαν).

Έτσι κάπως τέλειωνε ο γάμος και τη Δευτέρα το απόγευμα έμεναν επιτέλους μόνοι τους οι νεόνυμφοι.
Όμως το βράδυ η νύφη κοιμόταν με την πεθερά της. Αυτό συνέβαινε επειδή η άλλη μέρα ξημέρωνε Τρίτη και δεν ήταν καλή μέρα για να διατυμπανιστεί η παρθενιά της νύφης.
Την Τετάρτη το πρωί η πεθερά φρόντιζε να βγάλει έξω από το σπίτι σε κοινή θέα, το πουκάμισο (κομπινεζόν) της νύφης με τους κόμπους από αίμα και φυσικά το γεγονός της αγνότητας χαιρετιζόταν με χαρμόσυνες τουφεκιές.

θ) η νύφη στο νερό:
Μία βδομάδα μετά το γάμο, η νύφη με την πεθερά της και άλλους συγγενείς πηγαίνουν στη βρύση του χωριού. Μαζί τους έχουν ένα νεαρό αγόρι που έχει τους γονείς του. Πήγαιναν στη βρύση για να μάθει αν ήταν ξενοχωρίτισσα και να πάρει νερό για πρώτη φορά ως νεόνυμφη.
Αυτή παίρνοντας το νερό, άφηνε μερικά κέρματα που τα μάζευαν οι πιτσιρικάδες.
Όταν πήγαινε στο σπίτι έβαζε νερό στο μαστραπά και έδινε τον άντρα της να πιει.

ι) η νύφη στο σεργιάνι:

Δεκαπέντε μέρες μετά την Κυριακή του γάμου, η νύφη στολίζεται προσεκτικά και συνοδευόμενη από τη νονά και πέντε – έξι γυναίκες συγγενείς του γαμπρού βγαίνει στο σεργιάνι.
Πρώτα πηγαίνει στην εκκλησία. Μετά την λειτουργία τη σεργιανούσαν σε όλα τα σπίτια που είχαν καλεστεί στο γάμο, για τα γνωρίσει και να ξέρει ποιους πρέπει να σέβεται και να εκτιμά.                                               
Στα σπίτια την κερνούσαν γλυκά και ποτό, την εξέταζαν ως προς το “φέρεσθαι”  και τη “ζαχάρωναν” ρίχνοντας ζάχαρη στους ώμους της για να έχει γλυκιά ζωή. Το μεσημέρι όλη η παρέα κατάκοπη και ξεποδαριασμένη από το σεργιάνι, κατέληγε στο σπίτι του νονού όπου τους περίμενε καλό τραπέζι και το σχετικό γλέντι.

ια) τα π’στρόφια:
Είκοσι δύο μέρες μετά την Κυριακή του γάμου γινόταν τα π’στρόφια.  Π’στρόφια ήταν η επιστροφή της νύφης στο πατρικό της.
Αφού περνούσαν οι είκοσι δύο μέρες, το έθιμο ήθελε τη νύφη να επισκέπτεται το πατρικό της. Έτσι συνοδευόμενη από τον άντρα της, τα πεθερικά και λίγους συγγενείς επισκεπτόταν τους δικούς της.
Εκεί οι δικοί της την περίμεναν κλαίγοντας από χαρά που ξανάβλεπαν το παιδί τους. Αυτή ρωτούσε για όλους τους συγγενείς της και αυτοί με τη σειρά τους ρωτούσαν για την καινούρια της ζωή. Αν είχε πάει σε άλλο χωριό οι ερωτήσεις είχαν να κάνουν με τις διαφορές που συνάντησε στις συνήθειες και τα έθιμα. Κάνουν επίσης κρίσεις, συγκρίσεις, ακόμα και κατακρίσεις, ώσπου ακούγεται ο πατέρας της  να λέει τη φράση:
-κάθε χώρα και ζακόνι, κάθε μαχαλάς και τάξη.
Όπως αλλιώς θα λέγαμε: όπως βρήκες νύφη μου, όχι όπως ήξερες.
Το βράδυ στρώνεται τραπέζι και γίνεται γλέντι. Την άλλη μέρα φεύγουν οι συγγενείς του γαμπρού για το χωριό τους (αν είναι ξενοχωρίτες).

ιβ) η νύφη στα βάγια:
Όταν πλησίαζε η πρώτη μετά το γάμο Κυριακή των Βαΐων, η νύφη πήγαινε    μόνη της στο λόγγο και μάζευε ένα δεμάτι βάγια (δάφνες). Αυτά αφού τα τοποθετούσε σε ένα κάνιστρο, τα πήγαινε στον εσπερινό των Βαΐων στην εκκλησία και τα έδινε στον παπά να τα διαβάσει.
Ο παπάς αφού τα παραλάμβανε, τα διάβαζε, έκανε δύο ματσάκια και την Κυριακή των Βαΐων έδινε ένα στη νύφη και ένα στο γαμπρό. Τα υπόλοιπα τα μοίραζε στους πιστούς.

Παρουσιάσαμε όσο συνοπτικότερα ήταν δυνατόν τη διαδικασία του γάμου στο χωριό μας όπως γινόταν τα παλιότερα χρόνια, για να θυμούνται οι μεγαλύτεροι και να μαθαίνουν οι νεότεροι γιατί πιστεύουμε ότι αυτή η διαδικασία είναι ένα σοβαρό στοιχείο της ύπαρξης και του πολιτισμού μας.

Σε αυτή την προσπάθεια μας, πολύτιμος σύμβουλός μας εκτός των άλλων υπήρξε και το βιβλίο του αειμνήστου κοντοχωριανού μας Παύλου Καρακώστα   «ΤΟ ΣΑΚΑΡΕΤΣΙ» έκδοση 1999, από όπου πήραμε πολλά στοιχεία.                          


 

World Time

Follow us

Facebook Twitter Youtube

Δημοσκόπηση

ποιά θέματα προτιματε
 

Ημερολόγιο

Αύγουστος 2019
ΔΤΤΠΠΣΚ
1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Εορτολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους