Υπηρεσιακή διαταγή

                   

[Ο υπενωματάρχης Παπακωνσταντίνου έχει γραμματικές γνώσεις
τρίτης Δημοτικού, δεν γνωρίζει σύνταξη, ορθογραφία, γραμματική
και καλαισθητικές περικοκλάδες, γι'αυτό περιγράφει την κατάσταση, οπως
ακριβώς την αισθανέται. Η υπηρεσία του τον έστειλε σε μεγαλο ορεινο
χωριό τις καρδιτσας για να διορθώσει τα ...κακώς κείμενα. οι παλιότεροι
από τους αναγνώστες γνωρίζουν πως, όσα περιγράφει αποτελούσαν
την τότε πραγματικότητα, όσο και αν σήμερα φαίνονται απίστευτα.
ΑΠΟ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ  ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΙ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ]

                   xwrofylakas.jpg

                αστυνομική διαταγή


 

πρός απάσας τας αρχάς που διοικούν το χωρίον...... καρδίτσης. Δήμαρχο, Ιερέα, Δάσκαλο και άπαντας  τους προύχοντας του χωρίου.

 

Ήλθα εις..... κατόπιν διαταγής του Διοικητού μου μετά ενός χοροφύλακος προς επιβολήν της τάξεως από άκρου εις άκρον του χωρίου, άνευ χρονοτριβίς και άμεσα.
Διότι προχθές στο σιργιάνι μετά την θίαν Ιεράν Λιτουργίαν εν τω Ναό, οταν έπεζαν τα κλαρίνα και τα όργανα ο Κόστας (ας μην αναφέρο το όνομα του) χόρεβε σινέχια μπροστά χορίς να αφίνη και τους άλλους να χορέψουν μπροστά με κατασυνέπια παραξιγιθίκατε και πλακοθίκατε στο ξίλο με τα παλούκιαν και τα μαχέρια με αποτελεσμα και κατασυνεπια να τραβματιστούν πολλοί άνθροποι.

πάραυτα θα εφαρμόσετε απάσας τας εξίς διαταγάς μου :

1) Αν ξανασιμβί τιάφτη πράξης εν το χωριό να γνορίζετε ότι θα σας συλάβο και άνευ χρονοτριβής αμέσος θα σας κλίσο στη φυλακή. Όταν πέζουν τα κλαρίνα και τα μουσικά όργανα στο σιργιάνι και στο γάμο πρέπι να χορέβουν μπροστά άπαντες που επιθιμούν να χορέψουν και 'οχι μόνο ο ίδιος άνθροπος. Αφτό είνε γαιδουριά!

2) Μου αναφέρθικε ότι ο γάιδαρος του χατζόπουλου το Σεπτέμβριο μπίκε στο καλαμπόκι του Βάιου (ας μην αναγράψο επίθετο) και ο Βάιος εκνεβρίστικε και κάρφοσε το γάιδαρο με την αξάλι στο ένα καπούλι. Καταλαβενετε ο γάιδαρος δεν είνε ο όνος αλλά ο Βάιος. Ανευ πολόν σκέψεον καταλαβένι κανίς ότι το κεφάλι δεν έχι μιαλό αλά κολοκυθόσπορο. Απαγορέβετε να ξαναγίνι εκ νέου τέτιο απαράδεχτο η παρόμιο πράγμα.

3) Πίγα στο μαγαζί για καφέ και από έξο βρομούσε κατρουλιό. Απαγορέβετε να κατουράτε έξο στον τίχο του μαγαζιού.

4)Απαγορέβετε το βρισίδιν το φονασκίν και εντός του καφενίου το ανεμίζιν διότι είνε χιμόνας και εσθάνετέ τις τη αποφοράν από βρόμα.

5)Ίδα πολλές γυνέκες να πιάνουν τι συγγούνα μετά του υποκαμίσου να το τραβούν προς τα έμπροσθεν να ανίγουν τα πόδια και να ουρούν ορθίος. Το τιούτον είνε απαράδεκτον και πρέπι άνε χρονοτριβής να τις βρακόσετε άπαξ δια παντός.

6)Όταν λίαν προίαν πάτε τα γελάδια στο γελαδάρη και γυρίζοντας πρέπι ανυπερθέτος να μαζέβετε τις βουνιές τον ζόον από το δρόμο, το ίδιο να κάνετε και το βράδι διότι δεν έχι που να πατίσι όστις βαδίζι είς τας οδούς του χωριού. Και εκτός τούτου σας χρειάζοντε οι βουνιές να ζεστένεστε στο μπουχαρί το χιμόνα με τα κρία.

7)Σε καθε πανυγίρι αποκριές πάσχα και γάμουs που βαδίζι καλοντυμένος ο κόσμος και πάι στιν εκλησία και μετά χορέβι στο σιργιάνι και στούς γάμους πρέπι άπαντα τα σκιλιά να είνε δεμένα διά χονδρόν αλισύδεον και σχινίον πρός αποφιγήν ατυχιμάτον εκ τον σκυλοδαγκομάτον.

8) Να μιν πίνετε πολί  ινοπνεβματόδι ποτά και ίνους και μετά ξερνοβολάτε και κάνετε χαζαμάρες.

9)Να τιρίσετε άνευ αντιρίσεος και χρονοτριβής την άνοθεν τάφτην διαταγίν μου άνθροπι σκύλι και γυνέκες διότι όπιος συληφθί παραβάτις θα τον σιλάβο θα τον κλίσο στο σχολίο και αλίμονο του θα τον ταράξο και θα τον μαβρίσο στο ξίλο!

 

Σημ :  Δεν έγινε καμία απολύτος παρέμβαση στο κείμενο της διαταγής.

11.png

 

World Time

Follow us

Facebook Twitter Youtube

Δημοσκόπηση

ποιά θέματα προτιματε
 

Ημερολόγιο

Μάιος 2022
ΔΤΤΠΠΣΚ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Εορτολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους