ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ

 

Κυριακή 23 Νοεμβρίου 2014 και ώρα συνάντησης 10:45 στην είσοδο του μουσείου. (Ριζάρη και Βασ. Σοφίας , στάση Μετρό Ευαγγελισμός) Σας περιμένουμε…….

Λίγα λόγια για το Μουσείο:


 

Το 1964 το Ελληνικό κράτος αποφάσισε την ίδρυση Πολεμικού Μουσείου . Με επικεφαλής τον Θουκιδίδη Βαλέντη αρχιτέκτονα και καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και άλλους διακεκριμένους Έλληνες επιστημονες ξεκίνησε ο σχεδιασμός του Μουσείου . Το 1975 18 Ιουλίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής ΔημοκρατίαςΚωνσταντίνος Τσάτσος και ο Υπουργός Εθνικής ΆμυναςΕυάγγελος Αβέρωφ εγκαινίασαν το το μουσείο των Eνόπλων δυνάμεων. Το κτίριο , με στοιχεία χαρακτηριστικά του κινήματος του εκσυγχρονισμού στα τέλη της δεκαετίας του 1950 , συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο γνωστών κτιρίων της πόλης των Αθηνών .

Σκοπός-Αποστολή

Σκοπός και αποστολή του είναι η συγκέντρωση , διαφύλαξη και έκθεση πολεμικών κειμηλίων . Καθώς και η τεκμηρίωση και μελέτη της πολεμικής ιστορίας της Ελλάδος . Καλύπτει όλες της εποχές της πολεμικής δραστηριότητας από την πρώιμη εποχή του χαλκού μέχρι σήμερα.

Άλλοι χώροι

Στο Μουσείο λειτουργεί τμήμα έρευνας και μελέτης. Τμήμα συντήρησης με πέντε συνολικά εργαστήρια ώστε να υπάρχει η καλύτερη και επιστημονικότερη συντήρηση , φροντίδα και επέμβαση των εκθεμάτων από διάφορες φθορές . Τα εργαστήρια τα οποία αποτελούν το τμήμα συντήρησης είναι , εργαστήριο μετάλλων , εργαστήριο όπλων , εργαστήριο χαρτών , εργαστήριο Πινάκων και εργαστήριο ζωγραφικής . Τμήμα διοργάνωσης περιοδικών εκθέσεων .

Το Πολεμικό Μουσείο της Αθήνας διαθέτει συνεδριακό κέντρο το οποίο αποτελείται από αμφιθέατρο , αίθουσα εκπαιδεύσεως , φουαγιέ και αίθριο χώρο . Σε αυτό κάθε χρόνο διοργανώνονται , συνέδρια , σεμινάρια , εκθέσεις και δεξιώσεις .

Αρχείο , Ιστορικό αρχείο το οποίο περιλαμβάνει συλλογή με 400 παλιούς χάρτες , προσωπικά αρχεία, αλληλογραφία και ημερολόγια στρατιωτικών . Ημερήσιες διαταγές μονάδων από τον 19ο και 20ο αιώνα .

Φωτογραφικό αρχείο με περισσότερες από είκοσι χιλιάδες φωτογραφίες από το 1897 έως και σήμερα . Κινηματογραφικό υλικό και βιβλιοθήκη .

Εκθέματα

Στον εξωτερικό χώρο εκτίθενται πυροβόλα διαφόρων εποχών καθώς και αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας . Στον εσωτερικό χώρο στεγάζει , την μόνιμη έκθεση συλλογής όπλων και δωρεά του Πέτρου Σαρόγλου αξιωματικού του Ελληνικού πυροβολικού . Η συλλογή αποτελείται από όπλα διάφορων εποχών από όλο τον κόσμο , ιδιαίτερα σπάνια και πολύτιμα με σημαντικότερα τα όπλα της Ελληνικής επανάστασης.

Συλλογή από χάρτες και χαρακτικά κυρίως από τον Ελλαδικό χώρο . Εκθέματα από την Αρχαιότητα που μαρτυρούν την παρουσία του ανθρώπου από τη Νεολιθική εποχή και την πρώιμη εποχή του χαλκού έως την κλασική αρχαιότητα . Ο επισκέπτης μπορεί να δει εκθέματα με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο , το Βυζάντιο , την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και την Ιστορία της σύγχρονης Ελλάδας . Παρουσιάζονται εκθέματα με θέμα τον Μακεδονικό αγώνα τους Βαλκανικούς Πόλεμους, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο , την Μικρασιατική Εκστρατεία και Καταστροφή, τον Ελληνοιταλικό πόλεμο και την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα . Τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και τις Συμμαχικές επιχειρήσεις καθώς και εκθέματα από το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας στην Κορέα και αίθουσα με εκθέματα από την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974 .

 

World Time

Follow us

Facebook Twitter Youtube

Δημοσκόπηση

ποιά θέματα προτιματε
 

Ημερολόγιο

Σεπτέμβριος 2021
ΔΤΤΠΠΣΚ
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930

Εορτολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους