Εκπαιδευόμενοι κλέφτες
Πριν από περίπου ενενήντα χρόνια η κλεψιά στη ύπαιθρο (κυρίως ζωοκλοπές)  καλά κρατούσε. Το χωριό μας βέβαια  δεν πήγαινε πίσω σε τέτοιες επιδώσεις. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσει υπήρχαν  άνθρωποι που το είχαν σε κακό να φάνε δικό τους κρέας.Αν δεν ήταν κλεμμένο δεν τους πιανόταν. Εκείνη την εποχή δύο παιδιά από τα Βρουβιανά δώδεκα έως δεκαπέντε ετών  ο Αποστόλης και ο Μήτσος, «έπεσαν» δίπλα στον ξακουστό κλέφτη της περιοχής ( τον μπάρμπα Στέλιο) για να τους μάθει την τεχνική της κλεψιάς. Ο άνθρωπος αφού τους είπε μερικά βασικά πράγματα, θέλησε να τους βάλει αμέσως σε πρακτική εφαρμογή.
Μια μέρα λοιπόν όπως καθόταν και οι τρείς τους σε ένα «ανάραχο» και ρεμβάζανε κάτω από ένα πουρνάρι, βλέπουν στην πλαγιά να ξεμυτίζει ένα κοπάδι γίδια. Ο μπάρμπα Στέλιος αρπάζει την ευκαιρία και λέει στους πιτσιρικάδες:
-άιντε ορέ τραβάτει να πγιάστει νιά βιτούλα να ιδού τι έμαθατει τόσου κιρό κουντά μ’!
Ξεκινάνε οι πιτσιρικάδες με χαρά  και μόλις φτάσανε στα γίδια με δεξιοτεχνία ο ένας άπλωσε την γκλίτσα και έπιασε μια βετούλα «ολόξυγκη», σαν μικρό τράγο. Αμέσως ο άλλος τράβηξε το σουγιά και ο ένας κρατούσε κι’ ο άλλος έσφαζε.
Αφού της έκοψαν την καρωτίδα και χωρίς να κόψουν το μεδούλι, την άφησαν για να ετοιμαστούν για το γδάρσιμο. Τότε η βετούλα δίνει ένα σάλτο και άρχισε κατρακυλώντας να σβαρνίζεται στην πλαγιά.
Πανικόβλητοι αλλά και ντροπιασμένοι οι πιτσιρικάδες το έβαλαν στα πόδια για να κρυφτούν και να καθαριστούν από τα αίματα.

Αφού συνήλθαν από το μεγάλο χουνέρι που έπαθαν και μάλιστα μπροστά στα μάτια του εκπαιδευτή τους, έβαλαν μπροστά νέο σχέδιο για να ξεπλύνουν τη ντροπή και να αποδείξουν στο μπάρμπα Στέλιο την ικανότητα τους.
Μετά από δύο μέρες έκλεψαν (εύκολα αυτή τη φορά) μια κότα της γειτόνισσας, την έπνιξαν στο ατάκα, εξαφανίστηκαν αστραπιαία και αφού βρήκαν ένα απόκρυφο μέρος άναψαν φωτιά. Μάδησαν την κότα στα γρήγορα  και αφού την πέταξαν στη φωτιά, φώναξαν το μπάρμπα Στέλιο να έρθει να τον κεράσουν μεζέ και να θαυμάσει το κατόρθωμά τους.
Ξεκίνησε ο μπάρμπα Στέλιος να πάει στο σημείο που του είπαν τα παιδιά, όμως όταν πλησίαζε αντί να νιώσει τη μοσχοβολιά του ψημένου κρέατος, παραλίγο να λιποθυμήσει από τη βρώμα!
Τι είχαν κάνει τα «αγγελούδια»;  :
Τα παιδιά στη βιασύνη τους δεν ξεκοίλιασαν την κότα και όταν ζεστάθηκε για τα καλά, βρώμα αποπνιχτική απλώθηκε σε όλη την περιοχή!
Τώρα βέβαια τα παιδιά πήγαν να σκάσουν από το κακό τους. Με δύο αποτυχημένες προσπάθειες ποιος θα τους έπαιρνε στα σοβαρά και ποιος είχε μούτρα να αντικρίσει το μπάρμπα Στέλιο;
Όμως εκείνος μεγαλόψυχος και καλόκαρδος τους παρηγόρησε μεν, αλλά και τους αποθάρρυνε στο να ξαναδοκιμάσουν να κλέψουν, λέγοντάς τους τη γνωστή λαϊκή παροιμία:
-βαργιά η καλουγιρική πιδγιά! Αν έβγαναν ούλεις οι μέλτσεις μέλ(ι) θα να’τρουγαν κι οι γύφτ’ μι τα χλιάργια!

Έτσι τα παιδιά ευτυχώς δεν έμαθαν τη «θεάρεστη» τεχνική της κλεψιάς.
 

World Time

Follow us

Facebook Twitter Youtube

Δημοσκόπηση

ποιά θέματα προτιματε
 

Ημερολόγιο

Νοέμβριος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Εορτολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους