Η ειλικρίνεια εμπόδιο στο προξενιό
Πριν εβδομήντα χρόνια περίπου δυο συγχωριανοί και φίλοι από τα Βρουβιανά , ξεκίνησαν να πάνε προς την Ευρυτανία για να «ν(υ)φουδιαλέξουν».
Ο Χρήστος ήταν ο προξενητής και ο Κώστας ο γαμπρός.

Εκείνα τα χρόνια αυτό που μετρούσε περισσότερο για τον υποψήφιο γαμπρό, ήταν (όπως δυστυχώς και σήμερα) η οικονομική του κατάσταση. Όποιος δε εκτός των άλλων διέθετε και ζευγάρι (βόδια ή άλογα) για τα χωράφια και «μπλάρ ή άλογο φουρτιάρκου» ήταν νοικοκύρης, άρα και περιζήτητος γαμπρός.
Ο Κώστας δεν είχε τίποτα από αυτά, αλλά ο φίλος του ήταν πανέξυπνος και θα την έφτιαχνε τη δουλειά (το προξενιό).

Αφού λοιπόν έκαναν  6-7  ώρες  ποδαρόδρομο μέσα από ντρόχαλα, πουρνάρια, ρείκια και κουμαριές έφτασαν κατάκοποι στο σπίτι της νύφης.
Εκεί αφού  χαιρέτισαν, τους τράταραν, μαζεύτηκαν κάμποσοι συγγενείς της κοπέλας και άρχισε η συζήτηση.
Είπαν πολλά και διάφορα και σε κάποια στιγμή ο Χρήστος αφού έφτασε τη συζήτηση εκεί που ήθελε εκείνος, (περί οργώματος και σποράς) ξεφουρνίζει πως έχει και εκείνος κάτι χωραφάκια αλλά δεν είχε ζευγάρι (άλογα ή βόδια) για τις σχετικές εργασίες. Τότε απευθύνετε στον Κώστα με το ποιο επίσημο και κάπως παρακαλετό ύφος και του λέει:                 
-Ο Κώστα, θα μ’ δώκς  του ζιβγάρ’ς  να κάμου  εικιά τα χουραφάκια και θα σ’ χρουστάου  μιγάλ(η)  υπουχρέουσ(η).
Αμέσως ο Κώστας αυθόρμητα και με ειλικρίνεια του απαντάει:
-Κιό  ξέρς  αδιρφούλ(η)  είν΄  τ’ Γάκη του ζιβγάρ’!   Αμα  στου δίν(ει)  ου  Γάκς΄   ειγώ  γιατί να μη στου δώκου.  ( ο Γάκης ήταν ο γαμπρός του Κώστα).
Εδώ τα χρειάστηκε λίγο ό Χρήστος,  αλλά βρήκε αμέσως την ατάκα για να  το σώσει και απευθυνόμενος στους συμπεθέρους λέει:
-είν  καλαμπουρτζής ου Κώστας κι τ’ αρέν’ αυτά!
Συνεχίστηκε η συζήτηση και σε άλλα θέματα και σε κάποια στιγμή που η συζήτηση ήταν σχετική, ο Χρήστος πιστεύοντας πως αυτή τη φορά θα απέδειχνε ότι ο φίλος του ήταν ευκατάστατος λέει στον Κώστα:
-θα μ’ δώκς Κώστα του μπλάρ αμα γυρίσου μι, να πάου στου μύλου;
-κιο  σου’πα  αδιρφούλ(η)΄  είν τ’ Γάκη του μπλάρ! (απαντάει ο Κώστας με την ίδια ειλικρίνεια).
- Είν’ χουρατατζής κι σιμνός ου Κώστας, δεν τ’ αρέσ(ει) να μιγαλουπγιάνιτει. (ξαναλέει ο Χρήστος στην παρέα, προσπαθώντας να «μπαλώσει» την κατάσταση).

Βέβαια δεν έγινε γνωστό αν επικράτησε η ειλικρίνεια του Κώστα ή η διπλωματία του Χρήστου και το προξενιό δεν χάλασε, ένα όμως είναι σίγουρο:
Οι Βαλτινοί και κυρίως οι παλιότεροι, ήταν και έξυπνοι και ειλικρινείς και «χιούμορ» είχαν, γι ’αυτό και άντεξαν σε όλες τις δυσκολίες και αντιξοότητες.
 

World Time

Follow us

Facebook Twitter Youtube

Δημοσκόπηση

ποιά θέματα προτιματε
 

Ημερολόγιο

Νοέμβριος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Εορτολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους