Το προξενιό και η ευγένια
Τα παλιά τα χρόνια οι παντρειές γινόταν με προξενιά, όπως όλοι ξέρουμε. Ένας  Βρουβιανίσιος κτηνοτρόφος (ο μπάρμπα Γιάννης) , άνθρωπος «ακατέργαστος» έφτασε σε ηλικία να παντρευτεί.
Επειδή όμως ήταν κάπως άγαρμπος ανέλαβε κάποιος συγχωριανός του  ( ο μπάρμπα Αποστόλης) να του μάθει πώς να φέρεται εκεί που θα πήγαιναν να ζητήσουν τη νύφη.
Του είπε να προσέξει να μην τα λέει πολύ χωριάτικα και τον παρεξηγήσουν και δεν του δώσουν την κοπέλα και να φέρεται με ευγένεια.
Του είπε για παράδειγμα: «αμα θέλτς να χαλέψ νιρό, να μη λες ναμ ένα μπικιών(ι)   νιρό, αλλά σας παρακαλώ μου δίνετε ένα ποτήρι νερό»,  όπως και κάποιες άλλες λέξεις και φράσεις που ήταν πιθανόν να χρησιμοποιήσει.

Όταν ξεκίνησαν για να πάνε να πάρουνε τη νύφη, χρειάστηκε να κάνουνε μια στάση στο πρώτο χωριό (το Αυλάκι) για ξεκούραση στο καφενείο .
Παρήγγειλαν  λοιπόν άλλος καφέ και άλλος ούζο στον καφετζή,  ήρθε και η ώρα του γαμπρού  να δώσει τη δική του παραγγελία.
Αυτός ¨ο έρμος¨  έχοντας στο νου του τα μαθήματα συμπεριφοράς λέει στον καφετζή:
-μπάρμπα Κώστα – μπάρμπα Κώστα,  σι μαρκαλώ μ’ δίντς ένα πουτήρ νιρό;!
-τι σ’φταίου πιδάκι μ’ να μ’ κάμς τέτοια δλειά  γέρουντά  άνθρουπου;!  (του απαντά ο καφετζής)

Αυτό ήταν. Ο καθηγητής που ήταν και ο προξενητής έμεινε σέκος.

Αφού  δοθήκαν οι απαραίτητες εξηγήσεις στον μπάρμπα Κώστα,  αποφασίστηκε  (ευτυχώς) να μην εφαρμοστεί η ¨ ευγένεια ¨  του γαμπρού τελικά  και στο σπίτι της νύφης  και παντρεύτηκε  ο άνθρωπος !


 

World Time

Follow us

Facebook Twitter Youtube

Δημοσκόπηση

ποιά θέματα προτιματε
 

Ημερολόγιο

Νοέμβριος 2020
ΔΤΤΠΠΣΚ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Εορτολόγιο

η ημέρα, η εβδομάδα του έτους