Ιστορικό συλλόγου
<<Μια φορά κι ένα καιρό. . . . . .>>
Έτσι αρχίζουν τα όμορφα παραμύθια που μας έλεγαν οι γιαγιάδες και οι  παππούδες   μας όταν ήμασταν μικροί.
Έτσι μια φορά κι  ένα καιρό αρχίζει και η πραγματική ιστορία μας, αυτή της ίδρυσης και διαδρομής του συλλόγου μας.
Ήταν τότε την άνοιξη του 1978 στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Γουδί,  στο καφενείο του συμπατριώτη μας Θωμά Φλώρου. Το καφενείο αυτό ήταν το στέκι των Βρουβιανίσιων  μεταναστών της Αθήνας αλλά και άλλων Βαλτινών.
Εκεί, λοιπόν,  μεταξύ καφέ και τσίπουρου, κουβέντα την κουβέντα γεννήθηκε η ιδέα ίδρυσης του συλλόγου μας, όπως συνέβαινε με όλους τους εσωτερικούς μετανάστες των επαρχιών της Πατρίδας μας την εποχή εκείνη.
Με πρωτοβουλία των συγχωριανών μας  α) του αείμνηστου  Θανάση (Νάσιος) Ζαχαρή, και β) Στέφανου Φλώρου άρχισαν οι βολιδοσκοπήσεις των συγχωριανών μας (τουλάχιστον έναν από κάθε ταράφι) για την πραγματοποίηση του σκοπού αυτού.
Η αποδοχή ήταν ενθουσιώδης και η παρέα σιγά-σιγά μεγάλωνε, με αποτέλεσμα σε μικρό σχετικά χρονικό διάστημα η παρέα να εκπροσωπείται  από όλα σχεδόν τα ταράφια της κοινότητας.
Αξίζει να αναφέρουμε αυτούς τους ανθρώπους με κίνδυνο βέβαια να ξεχαστεί κάποιος, αλλά  υπάρχει και η επανόρθωση.
Έτσι, λοιπόν,  αυτή η μεγάλη άτυπη επιτροπή απαρτιζόταν από  τους:      
Γιώργο Ροΐδη, Θανάση Ροΐδη (γιό του παπανίκου), Χρήστο Ματσιούλα, Νικόλαο Ματσιούλα  και Αντρέα κ. Ματσιούλα, Θωμά Κατσούλη και Αναστασία Κατσούλη,  Μουτσώκο  Γ. Νικόλαο,  Βίτσα Σ. Βασίλη,  Αθανάσιο Γ. Βνάτσιο,  Σωτήρη Κ. Φλώρο,  Αικατερίνη Χ. Μπουκουβάλα,  Στάθη Κ. Καρατζούνη   και Μουτσώκου Ελευθερίου και τους Αυλακιώτες:  Στάθη Μιμηγιάννη, Κοσμά Μιμηγιάννη, Βελισσάριο Τσιούφη και Κοσμά Τσιούφη.
Αυτή η μεγάλη παρέα-επιτροπή κινητοποίησε τους συγχωριανούς μας και τον Οκτώβριο του 1978 πραγματοποιήθηκε η πρώτη μάζωξη - γενική συνέλευση.  
Αυτή η γενική συνέλευση αφού συζήτησε τους σκοπούς και τους στόχους  του υπό ίδρυση συλλόγου, αποφάσισε την ίδρυσή του με την ονομασία <<ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΒΡΟΥΒΙΑΝΙΤΩΝ ΑΥΛΑΚΙΩΤΩΝ  Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ>>.
Εξελέγη προσωρινή διοικούσα επιτροπή η οποία συνεπικουρούμενη από τους συγχωριανούς μας δικηγόρους Φάνη Ματσιούλα αρχικά και αργότερα Σπύρο Ροΐδη ανέλαβε τη σύνταξη του καταστατικού, το οποίο σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού εγκρίθηκε από δεύτερη γενική συνέλευση κατατέθηκε στο πρωτοδικείο Αθηνών για επικύρωση.
Έτσι μετά την επικύρωση φτάσαμε στην άνοιξη του 1979 όπου στο καφενείο των μουσικών της οδού Σωκράτους σε νέα γενική συνέλευση έγινε η εκλογή του πρώτου διοικητικού συμβουλίου αποτελούμενο από τους:  Αντρέα Κ. Ματσιούλα, Λάζαρο Η. Κοτσιμπουγιώργο, Αικατερίνη Χ. Μπουκουβάλα, Θανάση Ν. Ροΐδη και  Θωμά Π.  Κατσούλη.
Από αυτή τη στιγμή αρχίζει μια μεγάλη και πλούσια σε δράση και προσφορά πορεία του συλλόγου.
Πρώτος στόχος που σύντομα έγινε πραγματικότητα ήταν η στέγαση σε ενοικιαζόμενο χώρο στην οδό Ευτυχίδου στο Παγκράτι, σημείο αναφοράς προγραμματισμού και εξόρμησης.
Η συμμετοχή των συγχωριανών ήταν άμεση και η εγγραφή μελών πρωτοφανής για την εποχή. Έτσι δόθηκε η δυνατότητα στο πρώτο Δ.Σ αρχικά αλλά και στα επόμενα που ακολούθησαν να προγραμματίσουν και να πραγματοποιήσουν διάφορες εκδηλώσεις   που έφεραν πιο κοντά τους συγχωριανούς μας στην Αθήνα και βοήθησαν με κάποιες παρεμβάσεις και όποιο τρόπο μπορούσαν τα χωριά της τότε κοινότητάς μας,  Βρουβιανά και Αυλάκι.  Λίγα χρόνια αργότερα οι Αυλακιώτες αποχώρησαν ιδρύοντας το δικό τους σύλλογο  Αυλακιωτών που λειτουργεί μέχρι σήμερα.
Τότε έγινε τροποποίηση του καταστατικού και ο σύλλογος μετονομάστηκε σε <<ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΒΡΟΥΒΙΑΝΙΤΩΝ Ο ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ>>.
Ενδεικτικά αναφέρουμε στη διαδρομή του συλλόγου έγιναν τα παρακάτω:
1) Καθιερώθηκε ο ετήσιος χορός - συνεστίαση όπου ήταν και ο πρώτος σύλλογος που «τόλμησε» με επιτυχία να πραγματοποίησει πρωινή συνεστίαση. Στη συνέχεια ακολούθησαν και άλλοι.
2) Πραγματοποιήθηκαν αρκετές εκδρομές σε αρχαιολογικούς χώρους, στο χωριό μας και σε διάφορα μέρη αναψυχής και διασκέδασης.
3) Δημιουργήθηκε χορευτική ομάδα με πρωτοβουλία και πρώτο χοροδιδάσκαλο το συγχωριανό μας Χρήστο Ν. Ροΐδη. Η ομάδα αυτή προσέφερε πολλά στις εκδηλώσεις  της  Αθήνας, του χωριού μας και όπου αλλού συμμετείχε.
4) Δημιουργήθηκε ποδοσφαιρική ομάδα η οποία συμμετείχε σε πολλούς φιλικούς αγώνες και ¨τουρνουά¨ με ομάδες άλλων συλλόγων κυρίως  από το Βάλτο.
5) Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις στο χωριό με αθλητικούς αγώνες, προβολή ταινιών, χορευτικές παραδοσιακές βραδιές, θεατρική παράσταση, συζητήσεις, βραβεύσεις κ.α.
6) Δημιουργήθηκαν βιβλιοθήκες στα σχολεία Βρουβιανών και Αυλακίου.
7) Συνέβαλε στα έξοδα κάποιον παρεμβάσεων στις εκκλησίες Βρουβιανών και Αυλακίου.
8) Συνέβαλε επίσης στον εξοπλισμό του τοπικού ιατρείου. (στην προσπάθεια αυτή είχαμε και προσφορές υλικού, μελών του συλλόγου μας, όπως του Νικολάου Γ. Μουτσώκου και άλλων.)
9) Υπήρξε συνεργασία με όλα τα κοινοτικά συμβούλια και με τον τοπικό σύλλογο «Η ΠΡΟΟΔΟΣ» από όταν ιδρύθηκε,  για θέματα που αφορούσαν το χωριό μας.
Παράλληλα με τα παραπάνω ο σύλλογος είχε μεγάλη  συμμετοχή στις εκδηλώσεις  της ομοσπονδίας συλλόγων Βάλτου (Ο.ΣΥ.ΒΑ) και της Παναιτωλοακαρνανικής  Συνομοσπονδίας (ΠΑΝ.ΣΥ.)
Στα μέσα της δεκαετίας 1990 ο σύλλογος άρχισε  να παρουσιάζει σημεία κόπωσης και αδρανοποίησης.  Δυστυχώς ο σύλλογος μας έμεινε αρκετά χρόνια σε αδράνεια. Όμως, υπήρχε ένα πολύ πλούσιο παρελθόν αλλά και το  δέσιμο που χαρακτηρίζει τους Βαλτινούς και ιδιαιτέρα τους  Βρουβιανίσιους.
Έτσι το Φθινόπωρο του 2009 μια παρέα νέων αποφάσισε να μπει μπροστά επαναλειτουργώντας το σύλλογο στα σημερινά δεδομένα με την όρεξη και την ορμή που έχουν τα νιάτα σε συνδυασμό  με την εμπειρία και τη βοήθεια των μεγαλυτέρων.
Σήμερα ο δρόμος είναι ανοιχτός και οι δυνατότητες μεγάλες.
Αν όλοι βοηθήσουμε μπορούμε να αναδείξουμε τα στοιχεία εκείνα που μας χαρακτηρίζουν και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που θα μας επιτρέψουν αξιοποιώντας το παρελθόν να προδιαγράψουμε το μέλλον.
Έτσι θα έχουμε κι εμείς  συμβάλλει στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του 21ου  αιώνα, αλλά και στην αναβάθμιση της γενέτειράς μας, του χωριού μας.
 

World Time

Follow us

Facebook Twitter Youtube

Δημοσκόπηση

ποιά θέματα προτιματε
 

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2023
ΔΤΤΠΠΣΚ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031