Λαογραφία Βρουβιανών
ΟΙ ΣΤΑΝΕΣ- ΣΤΡΟΥΓΚΕΣ ΤΟΥ ΧΘΕΣ
Η λέξη στάνη αποτελεί και σχετίζεται με την χειμωνιάτικη και καλοκαιρινή ζωή των Σαρακατσαναίων, τα γυναικόπαιδα, τους τσοπάνηδες, τους σμίχτες, τους στανιώτες, όπως λέγονται όλοι μαζί, τα κοπάδια, τα καλύβια, τα διάφορα μαντριά για τα ζώα, τις στρούγκες για το άρμεγμα και το μπατζαριό (το μέρος που γίνεται το τυρί και το βούτυρο), τα βοσκοτόπια. Γενικότερα αυτή η λέξη προσδιορίζει την περιοχή που ξεκαλοκαιριάζουν και ξεχειμωνιάζουν, έχοντας κοντά τους όσα τους χρειάζονται στην ζωή και στο επάγγελμά τους.
Περισσότερα...
 
Εις Μνήμην Δημητρίου Τζίκου
b_800_600_0_0___images_stories_articlesphotos_xwriodiafores_p3032254.jpg
Οι περισσότεροι θα έχετε προσέξει ότι ο σταυρός αυτός ομορφαίνει την εκκλησία μας στην πλατεία του χωριού μας. Ίσως λίγοι ξέρετε την ιστορική του αξία. 
Κατά την κατασκευή του γεφυριού της τέμπλας και συγκεκριμένα στις 29 - 4 -1909 όπως ανεγράφη επάνω στο σταυρό σκοτώθηκε ενα μαστορόπουλο, ο Δημήτριος Τζίκος. 
Οι Ηπειρώτες μαστόροι του γεφυριού του έχτισαν εναν πέτρινο μνήμα στο κοιμητήριο του χωριού όπου τοποθέτησαν το συγκεκριμένο σταυρό. 
Μια εικασία είναι ότι την ίδια περίπου χρονολογία χτίζονταν και η εκκλησία του χωριού μας, και να τον έδωσαν τιμής ένεκεν να μπει στην εκκλησία. 
Μια άλλη σε κάποια ανακαίνιση της εκκλησίας να τον πήραν από το μνήμα και να τον τοποθέτησαν εκεί 
Το μνήμα του Δημητρίου Τζικου σώζετε ακόμη και μάλιστα πρόσφατα ανακαινίστηκε. έχοντας μπει μαρμάρινη επιγραφή Καλό θα ήταν βέβαια να μπει μια πιστή μεταλλική αντιγραφή του σταυρού. 
Αξίζει να αναφέρουμε οτι πριν κάποια χρόνια είχαν έρθει συγγενείς του απο το χωριό του τέλεσαν τρισάγιο και άφησαν τα οστά στο μνήμα ως είχαν.
 
Οικιακός εξοπλισμός των προγόνων

Οικιακός εξοπλισμός των προγόνων… ας τον έχουμε κατά νου καλού κακού

189313_147747761954378_2965295_n.jpg%201.jpg
Τα χρόνια πέρασαν, η οικονομία άνθισε  (χάρη στα δάνεια) και ίσως λίγοι γνώρισαν ή θυμούνται τον οικιακό εξοπλισμό του (όχι και τόσο μακρυνού) παρελθόντος.  Θα με ρωτήσετε, γιατί σας τα περιγράφω όλα αυτά. Δεν ξέρω, αλλά αν οι προβλέψεις κάποιων...
οικονομολόγων πραγματοποιηθούν, ίσως γυρίσουμε σε τέτοιου είδους εξοπλισμό, μέχρι να ξαναστηθούν ντόπιες βιομηχανίες παραγωγής οικιακού εξοπλισμού. Πάντως καλό είναι να γνωρίζουμε πώς ζούσαν οι παλιότερες γενιές και να είμαστε και λίγο ευχαριστημένοι που έχουμε, τουλάχιστον, τις στοιχειώδεις ανέσεις.  Βέβαια ας θυμόμαστε ότι σε πολλά μέρη του κόσμου δεν έχουν ούτε αυτά που βλέπετε στις φωτογραφίες…
Περισσότερα...
 
O γάμος στα Βρουβιανά
Από τα πανάρχαια χρόνια, όταν οι άνθρωποι άρχισαν να ζουν σε οργανωμένες κοινωνίες, ο γάμος έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην ανάπτυξη των κοινωνιών αυτώνανεξάρτητα από θρησκείες,
Περισσότερα...
 
Τα πανηγύρια
Τα  πανηγύρια ή παγγύρια όπως τα λέγαμε στην περιοχή μας, είναι εθιμικές εκδηλώσεις  που η αφετηρία τους είναι  πολλούς αιώνες πίσω, στους απώτερους χρόνους της αρχαίας Ελλάδας.
Περισσότερα...
 
Συνεργασία και αλληλεγγύη
Από τη στιγμή που οι άνθρωποι ως εύλογα ζώα, άρχισαν να οργανώνουν τη ζωή τους σε κοινωνίες, χιλιάδες χρόνια πριν,  γεννήθηκαν οι ανάγκες της αλληλεγγύης, συνεργασίας  ως απαραίτητα στοιχεία της επιβίωσης τους.
Περισσότερα...
 
Παραδοσιακά επαγγέλματα
Τα παραδοσιακά επαγγέλματα αντανακλούν τις ιδιαίτερες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν
Περισσότερα...
 
Αργαλειός
Το ποιο απαραίτητο και χρήσιμο εργαλείο για κάθε νοικοκυρά ήταν ο αργαλειός.
Έχοντας αργαλειό στο σπίτι της, στο πιο ευάερο και ευήλιο δωμάτιο, κάθε αγροτική οικογένεια ήταν σαν να είχε στη δούλεψή της ένα ατομικό υφαντουργικό εργαστήρι,
Περισσότερα...
 
Παλιά παιχνίδια
Παρακολουθώντας κανείς τα σημερινά παιδιά, να βυθίζονται όλο και περισσότερο στους υπολογιστές, σε παιχνίδια που τα παρασύρουν μέσα σε πλασματικούς κόσμους


Περισσότερα...
 
Αγροτικές εργασίες
Όργωμα και σπορά.
Θέρος.
Αλώνισμα.
Λίχνισμα.
Συγκομιδή του καλαμποκιού.

Περισσότερα...
 
Η στρούγκα και το άρμεγμα
" Το  άρμεγμα είναι η σπουδαιότερη δουλειά του τσοπάνη".
Όλος ο καυγάς γι' αυτό το πάπλωμα είναι . Για να πάρει ο τσοπάνης το γάλα , παραδέρνει χρονικής σα σκύλος πέρα δώθε.

Περισσότερα...
 
Κούρος προβάτων και γιδιών
Ο κούρος  (το κούρεμα) των ζώων έπρεπε να γίνετε απαραίτητα σε όλα τα ζώα, πρόβατα και γίδια, μικρά και μεγάλα.
Αρχικά στα πρόβατα γινόταν το «κουλουκούρζμα», στην αρχή της Άνοιξης.
Περισσότερα...
 
Γαλακτοκομικά προϊόντα
Τα γαλακτοκομικά προϊόντα  ήταν από τις βασικότερες τροφές των  συγχωριανών μας.Καθώς  οι περισσότεροι ήταν κτηνοτρόφοι και τα χρήματα,  είτε δεν υπήρχαν, είτε δεν έφταναν,  για να προμηθευτούν άλλου είδους τροφές. Ήταν αναγκασμένοι λοιπόν να ζήσουν με αυτά που είχαν και παρήγαγαν οι ίδιοι.
Περισσότερα...
 
Παλιά φαγητά
Ταξιδεύοντας στο παρελθόν μας και ερευνώντας την οικογενειακή και κοινωνική ζωή των ανθρώπων της επαρχίας μας , μπορούμε να μάθουμε πολλά για τις τροφές , τον παλιό καιρό.
Περισσότερα...
 


World Time

Follow us

Facebook Twitter Youtube

Δημοσκόπηση

ποιά θέματα προτιματε
 

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2023
ΔΤΤΠΠΣΚ
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031